Eller så reser du bort från Sverige och (oftast) till varmare länder. Oavsett hur du spenderar dina storhelger så lär du märka hur världen runt omkring förändras. Bland annat blir vi både gladare och mer generösa.  Under december 2017 samlade välgörenhetsorganisationen Unicef in hela 70 miljoner kronor, som matchades med 70 miljoner för en totalsumma på 140 miljoner kronor. Det går att jämföra med 668 miljoner under resten av 2017.

Tyvärr leder denna positiva tid på året till ökad inbrottsrisk, visar polisens statistik. Brottslingar utnyttjar att folk reser bort för att slå till. För att minska risken till inbrott gäller det att visa att någon är hemma – även om det inte stämmer.

Polisen föreslår ett antal trick för att slippa bli drabbad:

  1. Meddela din granne och be dem att titta till ditt hus eller lägenhet.
  2. Skriv inte på sociala medier att du ska vara borta under hela helgen / veckan.
  3. Sätt lampor och annan elektronik på timer.
  4. Om möjligt – be grannen att parkera sin bil framför ditt hus / på din plats.
  5. Gör lätta föremål som smycken och pengar svårhittade.

Det finns mängder med trick för att minska risken och det går inte att lista alla. Det viktigaste är att göra så att en tjuv blir så osäker som möjligt.

Andra brott ökar också under storhelger. Nyårsdagen är en av de dagar på året, tillsammans med Valborgshelgen, då flest antal misshandelsfall anmäls. Vi rekommenderar starkt att inte dricka för mycket alkohol under nyårsnatten.

Om ni ser ett pågående brott ring direkt till 112. Om ni mot förmodan skulle råka ut för ett brott hjälper vi på Atlas Advokater er. Vi arbetar som vanligt på storhelger, utom de röda dagarna.

För gratis telefonrådgivning ring 08-684 429 02

Ha en god jul och ett gott nytt år!