Att ta emot en Swish-betalning för att därefter skicka vidare pengarna kan i dessa fall vara brottsligt. För att kunna döma någon enligt lagens 4§ ska personen haft uppsåt i förhållande till att pengarna härrör från brott eller brottslig verksamhet.

Även i de fall där du inte förstått att pengarna kommer från brottslig verksamhet kan du dömas. I lagens 6§ står att den som inte insåg att pengarna kom från brott eller brottslig verksamhet döms för penningtvättsförseelse.

Penningtvätt via Swish

Penningtvätt via Swish har blivit ett allt vanligare fenomen. Oftast är det unga personer som utnyttjas som penningmålvakter. Ett vanligt upplägg är att ungdomen ombeds att ta emot en Swish-betalning, för att därefter ta ut pengarna i kontanter. Lagen ställer inget krav på att den som utfört åtgärden får någon personlig vinning utav pengarna. Det spelar således ingen roll om du fått betalt för att utföra åtgärden eller gör det för att du vill vara snäll.  Många personer är därför helt ovetandes om att det som verkar vara en vänskaplig tjänst kan vara en brottslig handling. Döms du för penningtvättsbrott eller penningtvättsförseelse kan du bli återbetalningsskyldig till den som blivit av med pengarna.

Alla banker har en skyldighet att vidta åtgärder mot penningtvätt. Det innebär att du kan få ditt konto nedstängt om du på något sätt gör dig skyldig till penningtvättsbrott. Detta gäller självklart även om penningtvätten skett via andra medel, som banköverföringar.

Vi på Atlas Advokater rekommenderar därför att du inte lånar ut ditt konto till andra personer. Men i de fall där du ändå gör det bör du vara vaksam och ställa frågor kring pengarnas ursprung.