Det inledande citatet tillskrivs ofta den brittiske statsmannen Winston Churchill. Vi vet dock att det faktiskt inte var han som sa det. Däremot vet vi att när han fick kritik för sin ytterst artiga krigsförklaring mot Japan efter attacken mot Pearl Harbor så svarade han, ”När man måste ha ihjäl någon skadar det inte att vara hövlig först”.
Generellt sett är det en bra idé, både för enskilda och företagsledare, att hålla huvudet kallt när det hettar till. Det värsta man kan göra är att agera överilat. Hävningar i synnerhet är rättshandlingar där det inte skadar att vara återhållsam. Om det visar sig att du tog i ända från tårna när du som mest hade rätt till ett knäböj så kan det vara fråga om en obefogad hävning. Det är den sortens avtalsbrott som gör att vad din motpart eventuellt gjort för dumt tidigare ofta kommer framstå som småpotatis i jämförelse.
Du ska såklart inte vara en dörrmatta när din motpart uppenbarligen inte gör rätt för sig. Det var inte Churchill heller. Men du ska noga överväga hur du formulerar dig och vad du faktiskt företar för motåtgärder. Kommer du till tinget med en uppsjö resonabla reklamationer och sakliga mejl i bagaget så kommer det, utöver fördelarna du kommer ha i bevishänseende, göra ett mycket gott intryck på domstolen. Om du däremot åtföljs av en virvelvind av mejl skrivna i affekt och med illa valda formuleringar kommer det vara desto svårare för rätten att se skillnad på dig och den sortens rättshaverist de ser alltför många av.
Man kan tala mjukt medan man förbereder sin stora käpp, som en annan engelskspråkig statsman brukade göra. Och när man ska ha ihjäl någon –bildligt talat, något annat sätt att ha ihjäl folk på rekommenderar vi inte – skadar det inte att vara hövlig först.